Regler man absolut skal holde sig til

Akvariet

-Intet træ, kokoshuler

-Ingen Kemikalier

-Vigtig er at få akvariet indkørt før man anskaffer axolotler (At cycle akvariet tager forskellig tid og kan tage livet af axolotler eller skade deres organer, så hav tålmodighed

-Plastikplanter er ok, men der SKAL også være ægte planter for dyrenes sundhed

-Huler

-Naturligt grus og sand er i orden hvis de er afrundet og under 3mm.

-Lys, er i orden hvis man har en del planter der skygger for dyrene

-Temperaturen må max  komme op på 20 grader om året. Bedst er at have temperaturer imellem 12-19


Det sociale liv:

  1.  Når man holder axolotler sammen, skal hovedeformen være den samme størrelse. Der er for stort risiko at de bider hinanden og hovederne sætter sig fast i munden. Længden på dyrene er ligegyldige, vigtigst er hovedets størrelse.
  2. Snegle er kun tilladt i størrelser, der enten er så små at de nemt kan passere igennem axolotlens tarmsystem, eller så stor at axolotlen ingen mulighed har for at spise dem. (Der findes kun én snegleart, der kan leve sammen med axolotler, men de er ulovlige i EU)
  3. Axolotler skal leve alene. Enten kan guppier, eller skybjerg og få sneglearter leve sammen med axolotler. Ellers rejer uden klør (kan komme til voldsomme skader når de sluger dem = infektion). 
  4. Axolotler skal helst leve som par eller som to hanner. Det må aldrig være to hunner, da det kan komme til lægge-nød.  Det samme gælder hvis man holder tre dyr. Aldrig to hanner med en hun, da hunnerne i parringssæsonen bliver så stressede, at det kan ende med død, bid eller andre uheldige situationer.
  5. Vigtig i axolotlens sociale liv er, at den kun lever sammen med sin egen art. Det er ulovligt at holde axolotler sammen med andre amfibier (faunaforfalskning etc). Problemet er at padder formerer sig på den samme måde = lægger æg 

 

Æg og avl

  1. Hos axolotler findes der ikke Indavl
  2. Når man avler gælder der en regel: Opdræt kun så mange æg, som du selv kan holde
  3. Skyl aldrig æggene ud i toilettet. Dyrene kan klække og leve i naturen (under visse omstændigheder)
  4. Før man vil skylle æggene ud i toilettet, skal de fryses ned i fryseren i flere timer. Axolotlæg er meget robuste.
  5. Man opdrætter kun de unger, som spiser godt fra starten af.
  6. Mosaikunger har tit fejl med sig, Læg mærke til om den er "småøjet" eller har andre mærketegn på kommende kroniske smerter.
  7. Køb aldrig unger under 10 cm. Dyrene har ikke et færdigudviklet deres immunsystem, og er derfor i akvariet mere modtagelige overfor bakterier
  8. Ha aldrig hunner alene i akvariet. Hav altid en han i akvariet. -BEDST: FLERE HUNNER END HANNER

SUNDHED

  1. Axolotler kan ikke tåle kemi. Ingen gødning, starterbakterier, farvet grus og deslige.
  2. NIKS PILLE - man skal helst aldrig røre axolotlen med bare fingre! Anskaf dig Nitrilhandsker. Ingen andre handsker (latex er skadeligt). Vores fingre og negle sårer slimhuden.
  3. Aldrig lav mave-massage. axolotlen er skrøbelig, og hvad virker blidt for dig kan være meget voldsomt for den. Hvis den har grus eller mad i tarmen kan man med sine fingre nemt rive tarmkanalen op og dyret sårer sig voldsomt
  4. Hvis axolotlen ser skidt ud (helt blege gæller for eksempel) så kom den hurtigst muligt i en plastikboks med køligt vand. Søg så hjælp i gruppen!
  5. Køleskab er næsten aldrig nødvendigt. Det gør heleprocessen meget langsommere. Kun i få situationer skal dyrene i køleskab. Kontakt mig hvis I ikke ved om den skal.
  6. For at aflive en axolotl, skal der meget til. Også når de dør, der er en stor chance for at redde dem.  Dyrlæger i Danmark, afliver ofte dyrene forkert og giver straks dødsprøjten. DET ER FORKERT! Dyrene lider voldsomt af det før de dør. Man skal, når man afliver en axolotl, først lave et MS-222 bad klar, hvor axolotlen må sidde i og så give dødsprøjten. At aflive dyrene, skal gøres ved en dyrlæge!